Elektronik imza elektronik ortamda hazırlanan dokümanların imzalanmasında kullanılan, çift taraflı şifrelenmiş bir kod sistemine verilen isimdir. Şifrelenmiş verilerin bir bilgisayar tarafından diğer bilgisayara gönderilmesi, gönderilen şifrenin alıcı bilgisayar tarafından kabul edilmesi ve işlemin onaylanması prensibi ile çalışır. Sistemde güvenlik önceliklidir.
E-imza Nedir?
Resmi işlemlerin internet üzerinden yapılmasını sağlayarak hem zaman, hem de kağıt, işgücü gibi pek çok kalemden tasarruf sağlanmasına imkan veren “e-imza” her geçen gün yaygınlaşmakta.
E-imza‘nın sağladığı kolaylık kullanım alanlarını artırırken, çalışma prensibi, güvenilirliği, nerden temin edilebileceği soruları potansiyel kullanıcılar tarafından merak edilmekte. 5070 Sayılı Kanun uyarınca ıslak imza ile eşdeğerde kabul edilen e-imza, e-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlardan alınabilmekte.
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre E-imza;
“Başka bir elektronik veriye eklenen veya başka bir elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder.”
- E-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir
- E-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler.
- E-imza elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler.
- E-imza gerçek kişiler adına oluşturulur. Kurum adına e-imza oluşturulamaz.
- E-imzanın Getirdikleri;
- Kimlik Doğrulama
- Bütünlük
- İnkar Edilmezlik